Откраднаха череп с издължена форма по време на разкопки в Стара

...
Откраднаха череп с издължена форма по време на разкопки в Стара
Коментари Харесай

Вандалски акт: Откраднаха череп от гробница при разкопки в Ст. Загора

Откраднаха череп с издължена форма по време на разкопки в Стара Загора . Преди няколко месеца там бе публикувана новината за откриването на древен некропол част от Августа Траяна.

Откритието бе направено при избавителни разкопки, които се постановиха при реализирането на воден план в града. От музея в Стара Загора обявиха, че по време на разкопките е осъществен вандалски акт , съобщи.

Според гл. ас. Петър Калчев това е вандалски акт, който е насмешка с мъртвите.

" Гробницата е неповторимо съоражение , до момента сме разкрили над 30 скелета. Преди да откраднат черепа, той бе изследван - беше на млада жена на към 30 години, с 2 превръзки на него, което демонстрира, че тук е живяло население с традиции за удължение на черепа . Жалко е, че бе открадната част от културното ни завещание ", показа той.

По думите му общината ще построи археологически парк на мястото на разкопките.

" Некрополът е голям , стартира край река Бидечка и свършва на ул. " Патриарх Евтимий ". Открили сме над 60 гроба в тази гробница. Най-ранните са от средата на 3 век, само че има и такива, които стигат до 12-14 век. Открихме скелет, на чиято ръка имаше 8 бронзови пръстена, както и колиета и гривни. Показва се обществена диференциация от метода на изработка на гроба - има с големи облицовки, има и с оградени камъни или просто изкопана яма. Вероятно е фамилна гробница, издигната към 3 век ", разкри ас. Калчев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР